Žižkovská elegance ve 21. století

Vnitroblok Koněvova tvoří nádvoří pavlačového bytového domu v bývalé Koněvově ulici na Žižkově o rozloze necelých 160 m2. Po obvodu domu je veden dlážděný ochoz, který slouží jako hlavní přístup do domu. V domě je 13 bytů a 2 nebytové prostory, dům je spravován patnáctičlenným SVJ. Ve vnitrobloku proběhla v roce 2023 kompletní revitalizace. Rozhovor s hlavním tahounem obnovy Štěpánem Veselským proběhl na podzim 2023.

Jak to celé začalo? Co vás vedlo pustit se do obnovy vnitrobloku?

Zahrada na začátku vypadala na pohled celkem dobře, nebyl to ale úplně použitelný prostor. Reálně byla naše „zahrada“ ne úplně krásný trávník zasazený na 8-15 cm vysoké vrstvě zeminy, vysypané na původním vybetonovaném žižkovském dvorku. Když zapršelo, měnila se v bazén – a voda vzlínala do fasády i přízemních prostor, o vlhkosti ve sklepě ani nemluvě. Celé to tak začalo primárně snahou vyřešit problém s vlhkostí. Touha po krásném vnitrobloku, kde si obyvatelé budou moc posedět, byla ale jasně přítomná.

Váš dům patří SVJ, jak probíhala spolupráce se sousedy vlastníky?

Myšlenku jsem inicioval v rámci výboru SVJ. V tu chvíli už jsem znal Bieno a jak pomáhají facilitovat podobné diskuze. Navrhl jsem je proto od začátku zapojit a byla to rozhodně správná volba. Myslím si, že díky úvodnímu setkání, kdy jsme posbírali představy ode všech zúčastěných – a získali tak kromě jejich názorů i jejich buy-in – pak vlastně veškeré diskuze probíhaly v přátelském a praktickém duchu.

Jako výbor SVJ jsme měli mandát dělat většinu dílčích rozhodnutí v rámci schváleného rozpočtu bez dalších administrativ, proto měla práce dobrý spád. Dokonce ani chvíle, kdy jsme věděli, že překročíme rozpočet (vzhledem k celkovému růstu cen a několika objeveným kostlivců ze skříně / fasády), se nerozvinula do hádek, ale v klidu se prohlasovala.

Co působilo obtíže, co bys udělal jinak?

Samozřejmě jsme chtěli, aby celá akce proběhla co nejrychleji. A protože jsme ve výboru nikdo neměl úplně přesnou představu, co je třeba z pohledu legislativy, až dost pozdě jsme například zjistili, že pro čerpání hypotéky potřebujeme stavební povolení, nebo oficiální potvrzení, že stavební povolení nepotřebujeme. To druhé byl náš případ – a na potvrzení (a tím pádem čerpání) jsme čekali přes dva měsíce.

Ze stejného důvodu – spěchu a neznalosti – jsme nevyužili dotace. Přitom jsme zpětně zjistili, že jsme na ně pravděpodobně měli nárok – zadržení dešťové vody, využítí studny,…

No a ještě jedna věc, celým projektem jsem strávil stovky hodin, podobně kolegyně Eva z výboru. Výsledný stav za to jistě stojí a dělá mi radost každý den, ale je pravda, že kdybych do něčeho podobného šel znovu, prosazoval bych nějaké zvýšené odměny výboru po dobu projektu.

Co bys lidem jako ty po své zkušenosti doporučil?

Co se samotných „zahradních“ prací týče, Kateřina Štědrá z Bieno nám dodala parádně připravený projekt – ten si určitě nechte udělat taky. Vycházel právě z úvodního facilitovaného setkání a „analýzy potřeb“ a očekávání. Určitě je fajn jako další podklad dodat pro inspiraci obrázky vysněných zahrad/dvorů z internetu, Pinterest je na to super.

Výběr zahradníka je klíčový, a určitě ne jednoduchý úkol. Asi jako u všeho ostatního, vyplatí se udělat si průzkum a s několika se potkat a zaměřit se už při přípravách na dodržování termínů, komunikační styl, schopnost používat digitální nástroje. Bohužel, není tak moc na výběr, zvlášť když spěcháte. My jsme nakonec měli šikovného zahradníka, srdcaře. Ale komunikace a termíny vázly…

Jak jsi spokojen s výsledkem?

Myslím, že výsledek je super. Fasáda, odvlhčení, ale hlavně zahrada/vnitroblok, všem se to moc líbí. To praktické využívání – tedy posedávání sousedů - se zatím děje méně, než jsem čekal. Sám tu trávím víc času aktivně (zalévaní, pletí), než posedáváním, ale čtyřletý syn sklízí úrodu jahod a nadšeně pumpuje vodu z restaurované studny.

Hodně hezké pocity mám každý den, když přijdu domů, jednak je to opravdu balzám pro oči, hned po otevření dveří je ale znát i krásný vzduch.

Michal Křivohlávek