Živé vnitrobloky / Bleší trhy – jaký byl první ročník sousedského seriálu

O předposledním květnovém víkendu 2023 proběhl první ročník seriálu Živé vnitrobloky / Bleší trhy, který pořádal spolek Bieno a Sběratelka věcí spolu s místními koordinátory. V osmi rozmanitých vnitroblocích se ve dvou dnech potkalo přes 400 prodejců se zhruba dvěma tisícovkami nakupujících. K dostání bylo úplně všechno - od pověstného špendlíku do kravaty, přes francouzské hole po zahradní grily. Ze všeho nejvíce převládalo stylové oblečení a módní doplňky. Podobně jako se různil sortiment, lišily se i prodejní styly - od čistě obchodnického jednání až po režim dobrovolného příspěvku - dejte mi za to, co uznáte.

V základech myšlenky uspořádat hromadné bleší trhy ve vnitroblocích stojí snaha přilákat pozornost k unikátním sousedským místům a umožnit lidové nakupování z druhé ruky. Vnitrobloky zlepšují mikroklima města a směna věcí mírní zbytečnou výrobu. “Navštívit o víkendu bleší trh jako centrum sdílené ekonomiky je alternativou k výletu do centra obchodního. Lidé sem chodí kvůli udržitelným a levným nákupům, ale také hledat poklady a setkat se s ostatními podobně naladěnými lidmi, kteří vnímají blešák jednoduše jako zážitek!”, doplňuje Sběratelka věcí.

Bleší trhy jsou z principu tiché akce. Díky přirozenému klidu vnitrobloků zavládla na místech příjemná  atmosféra s hovorem a smíchem nakupujících v pozadí. Díky chráněnému prostředí vnitrobloky také umožnily spojit volný čas dospělých s péčí o děti. Nechat dítě pobíhat v bezpečném vnitrobloku je pro rodiče úlevné a řada míst je navíc vybavena prvky pro hru dětí. V některých místech se rodiny zabavily smysluplným doplňkovým programem typu kreativních upcyklačních dílen. Ukázalo se, že spojení vnitrobloků s blešími trhy dokáže vytvořit povedenou a lákavou událost pro mnoho lidí. Mezilidská komunikace nad zajímavými věcmi je vždy zážitek pro obě strany. A navíc si domů můžete odnést trochu peněz nebo něco nového pro sebe či bližní. Pocit pohody na některých místech dotvářela nabídka dát si kávu, pivo či jídlo.

Na druhou stranu kapacita návštěvnosti ve vnitroblocích nebyla zcela naplněna. Klidně mohlo přijít více lidí a prodejci by měli více prodáno. “Organizovat bleší trhy ve skrytých či uzavřených prostorech, kde je menší šance získat náhodné kolemjdoucí, byla pro mě výzva.”, přiznává Sběratelka věcí. “Třetím rokem však organizuji Nuselské Blešky v jednom nuselském vnitrobloku, tak jsme věřila, že to půjde.

Důležité bylo “nacítit” charakter konkrétního místa a také využít síly sociálních sítí a lokálních FB skupin. Do karet také (ne)hrál fakt, že se paralelně v Praze konaly velké veřejné akce. Ty mohly nalákat Pražany k tomu, zůstat ve městě, nebo je naopak odlákat od blešáků k jinému programu.
Na šíření zprávy o bleších trzích ve vaší čtvrti mají zásadní dopad také místní koordinátoři.Čím více místních lidí se na organizaci podílí, tím živější a opravdovější je průběh. Právě místní nejlépe vědí, kam je potřeba pozvánku donést, kde se dá zeptat, kde co vyjednat, vyřídit, pozvat místního kavárníka, hudebníka - zkrátka čímkoliv akci pomoci. Doufáme, že pro příští ročník možná právě vás - budoucích místních spojek - získáme více.

První ročník nás také poučil o nových věcech. Někteří prodejci využili víkendu a navazujících akcí a prodávali jeden den na jednom místě a druhý den na druhém. Stejně tak někteří návštěvníci k akci přistoupili jako k festivalové šňůře a postupně navštívili celou řadu vnitrobloků. Měli tak šanci zažít a porovnat atmosféru v různých čtvrtích Prahy. Potěšily nás některé zlepšováky a nápady. S dobrým ohlasem se například setkala improvizovaná šatní kabinka na zkoušení oděvů ve Velflíkově. S nedostatkem hotovosti nakupujících se někteří prodejci vypořádali možností platit za zboží pomoci QR kódu v mobilu. Vědomostní soutěž, kterou jsme uspořádali na Facebooku se potkala s dobrým ohlasem. Výhru – volnou registraci  prodejního místa – si vybrali téměř všichni výherci.

Zajímalo by nás, jak vnímáte Živé vnitrobloky / Bleší trhy vy. Dejte nám to vědět pár větami zde. Rádi se pro příště inspirujeme:


Michal Křivohlávek